Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Ανταγωνισμοί υπουργείων ή …

Στο τεύχος 7 υπάρχει σχόλιο, με τίτλο «Ξέρουν τι θέλουν; Μπορούν;». Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Σύμφωνα με την εισήγηση του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, (24 Σεπτεμβρίου 2015), από τα πρώτα νομοσχέδια που θα περάσουν από τη Βουλή μετά την έναρξη των εργασιών της θα είναι και το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών. Στα μέσα Οκτωβρίου 2015 δόθηκε για διαβούλευση ένα Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί».
Στις αρχές Δεκεμβρίου 2015 δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται προς τη ενοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας σε ένα νόμο στον οποίο θα εξειδικεύονται όλες οι διαφορετικές περιπτώσεις (αστικοί, αγροτικοί, κλπ.) και ότι για το λόγο αυτό συγκροτήθηκε Διυπουργική Επιτροπή για την Κοινωνική Οικονομία, με το Υπουργείο Εργασίας να αναλαμβάνει τον συντονισμό, ώστε το νέο πλαίσιο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
Όμως, δύο μέρες μετά, (8 Δεκεμβρίου 2015) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, ανήγγειλε ότι το νομοσχέδιο για τον συνεργατισμό, την οργάνωση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε ισχυρές ομάδες παραγωγών αλλά και τη δημιουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων θα υποβληθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.»

Οι πρόσφατες εξελίξεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Πράγματι, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έθεσε σε Διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου κατά την περίοδο 26 Οκτωβρίου ως 27 Νοεμβρίου 2015
Στις 6 Απριλίου 2016 το επεξεργασμένο νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή.
Στις 13 Απριλίου έγινε η ακρόαση των ενδιαφερομένων που προσκλήθηκαν από την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Στις 21 Απριλίου Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο από τη Βουλή και
Στις 26 Απριλίου δημοσιεύθηκε ως νόμος 4384/2016 (Α 78).

Παράλληλα, στο Δημοσιογραφικό Portal για τον Αγροτικό Τομέα Agro 24, στις 24 Μαΐου 2016, αναφέρονται τα ακόλουθα (Δημοσιογράφος Πέτρος Αλεξανδρής):
«Υπερ-νομοσχέδιο που θα αφορά όλες τις συνεργατικές μορφές επιχειρήσεων ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας. Είναι κάτι που το έχει εξαγγείλει εδώ και μήνες η υφυπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, αλλά μιλώντας χτες στο 3ο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Τροφίμων, ο Γιάννης Μπάρκας, σύμβουλος της κυρίας Αντωνοπούλου, έδωσε πιο συγκεκριμένη διάσταση στο τι θα περιλαμβάνει.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, είπε στο Agro24 ότι η νέα νομοθεσία θα είναι ενιαία και πάνω από τον οποιοδήποτε νόμο περί αστικών ή αγροτικών ή γυναικείων κ.ά. συνεταιρισμών που ισχύει σήμερα. Οι τελευταίοι θα πάρουν άλλη θεσμική μορφή και θα εξειδικευτούν στη συνέχεια ανά κλάδο από τους αρμόδιους υπουργούς. Το χρονοδιάγραμμα είναι να ξεκινήσει να δουλεύει από τον Ιούνιο Διυπουργική Επιτροπή, που συστάθηκε για την ενοποίηση του θεσμικού πλαισίου περί συνεταιρισμών. Μέσα σε ένα εξάμηνο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση για να προχωρήσει η ψήφισή του, πράγμα που σημαίνει ότι τίποτα δεν αλλάζει προς το παρόν μέχρι περίπου την Άνοιξη του 2017. Μέχρι τότε, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα πρέπει να πορευτούν με το νόμο 4384/2016 του Βαγγέλη Αποστόλου.»
Αν κατανοούμε τα συμβαίνοντα, κάθε υπουργείο τραβά το δρόμο του. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με διαδικασίες εξπρές ολοκλήρωσε τη διαδικασία ψήφισης νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενώ μετείχε σε Διυπουργική Επιτροπή προετοιμασίας ενιαίου νόμου για όλες τις κατηγορίες συνεταιρισμών. Το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει την προετοιμασία ενιαίου νόμου, με στόχο ολοκλήρωσης την άνοιξη του 2017. Άρα, ο «νόμος Αποστόλου» θα έχει διάρκεια το πολύ ενός έτους!

Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά!!!


Κ. Παπαγεωργίου